Utrustningen du behöver för att göra proffsiga filmer med mobilen

utrustning Oct 27, 2020
 

Vill du göra riktigt proffsiga filmer med din mobil. Du vill ha bra ljud, du vill ha stabil bild och du vill ha bra ljus. Då kommer en listar här för att göra riktigt proffsiga produktioner.

Allting kan du köpa på Kjell Company. Det är affiliatelänkar så jag hoppas att det är okej att jag tjänar en liten slant om du skulle köpa någonting där.

Vi börjar med en mygga. Det här är en sladdburen mygga. Om du inte skulle vilja köpa på dig lite dyrare trådlösa system så funkar detta "good enough". Det är en ganska lång sladd på den här BOYA BY-M2. Den är tvådelad vilket gör att den passar både till Android och till Iphone.

Men jag rekommenderar starkt att du köper ett trådlöst system. Jag har massa trådlösa system varav ett är ett gammalt Røde. Den kostar dubbelt så mycket som den här Wireless GO. Wireless GO är framtagen just för att det ska vara enkelt. Du behöver inte byta batterier, den funkar genom att bara klicka igång den. Och som sagt, du kan koppla Wireless GO md BOYA BY-M2 och sedan koppla ihop den med din mobil, vare sig det är ifrån eller Android. Det blir superbra ljud när du har en trådlös mygga och du kan röra dig lite mer fritt.

Nästa så kommer vi till stativ. Här kan du tänka till lite för, låt säga att du vill stå upp som jag, då behöver du ett stativ som klarar att komma upp lite i höjd så att det inte blir för lågt för då måste du ställa det på ett bord. Men ska du till exempel sitta ner, du kanske har ett stort bord och du inte behöver så stort stativ kan du köpa ett lite kortare.

För att kunna sätta upp din mobil så behöver du en mobilhållare som du spänner upp din mobil och skruvar fast i stativet.

Sist men inte minst har vi ljus. Vi har två olika alternativ. Kjell & Company har inte så mycket utbud på ljus men de har softbox. Softbox ett helt okej ljus. Jag skulle rekommendera till det här att man på Amazon köper en adapter Det är en adapter så att du kan skruva i två stycken lampor i samma soft box. Och sedan också ska länka till den här lampan som är en 135W-lampa. Du får bara 70 Watt med när du köper på Kjell & Company.

Min absoluta favorit är detta ringljus som ger riktigt bra ljus, du kan ändra färgtemperaturen så att det matchar ljuset där du befinner dig, enkelt att sätta upp och och väger inte mycket.

En Intressant ny produkt är Elgatos LED-belysning som är appstyrd och har fått jättebra recensioner. Den funkar riktigt bra som vi pratade om alldeles nyss om du har ett ståbord. Du kanske ska prata om dina produkter och då kan du sätta fast Elgato i bordet så att du får en riktigt smidig lösning. Softbox tar lite större plats och du behöver lite större yta.

Det var allt som du behöver köpa för att göra riktigt professionella mobil-produktioner.

Frågor från inlägget på LinkedIn

Martin skrev "Saknar en gimbal i inköpslistan. Med en gimbal blir det så mycket stadigare."

Självklart, en gimbal skapar en superproffsig och stadig bild när du filmar. Det bör tilläggas att använda en gimbal är lite överkurs men känner du att du vill använda en sådan så kör kör kör! Tänk på att om du använder ett trådlöst mikrofonsystem så måste du på något sätt sätta/hålla fast mottagardelen på själva gimbalen. 

Jag använder den här en DJI Osmo Mobile 3.  

Michael skrev: "Om man vill ha två myggor, med sladd, kopplade till en iPhone...går det?

Ja det går. Røde har ett kit för detta som heter Røde SC6-L Ljudkortskit för iPhone. Har inte testat detta själv men det ser helt klart lovande ut.